Nieuws > Goud en zilver doen het relatief gezien erg goed vrijdag

goudzilver

Goud noteerde vrijdag een winst van 0,39% op $1642,10  per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert goud een winst van 0,91% op €1254,65 per troy ounce.

Zilver noteerde vrijdag een winst van 0,90% op $30,34 per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert zilver een winst van 1,29% op €23,19 per troy ounce.

De goud en -zilverprijs noteerden vrijdag allebei groene cijfers. In de Aziatische handel daalden de prijzen nog, maar gaandeweg de Europese handel vonden goud en zilver de weg omhoog. Aan het einde van de Nederlandse handelsdag doken de prijzen weer naar beneden maar herstelden zich vrijwel helemaal. Goud noteert over de gehele week gezien een verlies van 1,2% terwijl zilver het met een verlies van 3% moest doen.

Opvallend was dat goud en zilver vrijdag sterk van de beurzen af bewogen. Waar goud en zilver winsten noteerden, doken alle internationale beurzen diep de rode cijfers in met verliezen van rond de 2%. De zwaar tegenvallende banencijfers uit Amerika zijn hier de reden voor. In april is de werkgelegenheid in Amerika met 115.000 banen toegenomen, economen rekenden echter op 170.000.

De beurzen reageerden hier logischerwijs met forse dalingen op. Goud en zilver bewegen de laatste maanden sterk met de beurzen mee maar sprongen vrijdag na de bekendmaking van het banencijfer juist omhoog. De waarschijnlijke reden hiervoor is het feit dat de Fed door dit fors tegenvallende cijfer zich eerder genoodzaakt voelt om nieuwe stimulerende acties te ondernemen die in het voordeel van goud en zilver spreken.

Vrijdag zakte de prijs van ruwe olie zeer fors weg en kost een vat ruwe Amerikaanse olie voor het eerst in weken minder dan $100. De prijzen van goud en zilver zijn positief gecorreleerd met die van ruwe olie maar vrijdag was hier geen sprake van. Ondanks de tegenvallende cijfers uit de VS noteerde de dollar vrijdag 0,4% hoger tegenover de euro. De zwakkere euro is de reden voor de grotere winsten van goud en zilver wanneer men die uitdrukt in euro’s.

Uit de wekelijkse rondvraag van Kitco blijkt dat 10 respondenten de prijs van goud volgende week omhoog zien gaan, 8 naar beneden en 4 zijn neutraal. Het tegenvallende banencijfer uit de VS is de voornaamste reden voor de respondenten om de prijs van goud omhoog te zien gaan volgende week. De respondenten die het wat minder rooskleurig inzien denken onder andere dat de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland een negatieve invloed zullen hebben op de prijs van goud.

Reageren

Realtime

Volg ons op twitter

Meest gelezen nieuws

 1. Context en afleiding: een middel om de goudprijs te drukken

  Waarom de mensheid moeite heeft “waarde” juist in te schatten… Ik las zojuist een zeer recent geplaatst artikel waaruit een grote les getrokken kan worden. De strekking is universeel wat wil zeggen dat het ruim toegepast kan worden in het dagelijks leven. Dit is basis materiaal dat bij de opvoeding behoort, maar helaas, de opvoeding [...]

  Lees meer

 2. Griekse overheid start onderzoek naar goudaankopen

  Veel Grieken hebben onlangs goud aangekocht omdat ze dat als een veilige investering beschouwen. De grote crisis van dit moment is reden dat er een run op het gouden edelmetaal ontstaan is en mensen hun bankrekeningen leeg halen. De grote vraag naar goud heeft de aandacht van de Griekse financiële waakhond getrokken. De Financial Crimes Squad (SDOE) gaat [...]

  Lees meer

 3. Rabobank: ‘Huizenprijs daalt met 30 procent’

  De Rabobank schrijft in een nieuw rapport over de perspectieven van de bouwsector dat de huizenprijzen in Nederland nog wel een paar jaar blijven zakken. In 2015 zou de prijs van een gemiddelde koopwoning volgens de bank 20 tot 30 procent lager liggen dan tijdens de topperiode in midden 2008.

  Lees meer